Är lustgas ofarligt?

Publicerad 16 september 2022

Lustgas

Användningen av lustgas som berusningsmedel uppmärksammas bland våra ungdomar och både polis samt vården slår larm om de risker som det för med sig.  

Det går inte att likställa den lustgas som används som ett berusningsmedel med vårdens användning av lustgas. Inom vården används lustgas som ett bedövningsmedel där lustgasen blandas upp med syrgas och ges under kontrollerade former till patient av utbildad vårdpersonal.  

Att använda lustgas som ett berusningsmedel innebär flera risker och det har även förekommit dödsfall. Akut när man andas in lustgasen finns en risk för syrebrist vilket innebär att man kan tappa medvetandet och i samband med detta falla omkull eller hamna i andra farliga situationer. Koncentrerad lustgas är också mycket kall vilket kan ge skador på de övre luftvägarna. Regelbunden användning kan leda till nervskador, muskelsvaghet och känselbortfall genom att lustgasen skapar vitamin B12 brist. Att inta Vitamin B12 som ett tillskott i samband med användning av lustgas fungerar inte eftersom lustgasen förstör kroppens omsättning av vitaminet. Andra problem som har uppmärksammats i användningen av lustgas är blodbrist, psykoser samt blodproppar.  

Användningen av lustgas som berusningsmedel är dessutom dåligt för vår miljö. Eftersom lustgas är en växthusgas. När lustgas används inom vården bryts lustgasen ner till vanlig luft genom att gasen går genom speciella anläggningar.  

Prata med era ungdomar om riskerna med lustgas och var uppmärksam om ni hittar gasbehållare och ballonger.  

Erik Hellmén
Aktiv skolas hälsoexpert 

 

Fakta om lustgas

Lustgas är inte narkotikaklassat och kan köpas helt öppet. Gasen köps i små silverfärgade patroner avsedda för gräddsifoner och inhaleras direkt genom gräddsifon eller genom att man fyller ballonger med gasen och andas in.

Källa: Drugsmart & Läkemedelsverket

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om alkohol och droger hälsa

Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie del 3 – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Har kristall blivit vanligare än cannabis bland unga?

Larm från beroendemottagningar visar att kristall, som är det är det vardagliga namnet på den centralstimulerande drogen 3-klormetkatinon, förekommer allt oftare och nu till och med är vanligare än cannabis som länge har varit den vanligaste drogen bland unga. 

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".

Läs mer
Hälsa
Mobbning
Se Sommarsmart 2023 i efterhand

Missade du webbinariet? Oroa dig inte! Du har fortfarande chansen att ta del av denna värdefulla information. Vi har beslutat att låta webbinariet vara tillgängligt i efterhand här, under hela sommaren.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer
Hälsa
Är det farligt med energidryck? 

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein.

Läs mer

Utbildningsmaterial om alkohol och droger hälsa

Drogförebyggarepärmen

Läs mer

Handbok om tobak och alkohol

Läs mer

Om barn till missbrukare – Lärarhandledning

Läs mer

Lathund mot narkotika

Läs mer

Var smart – säg nej till tobak

Läs mer

Nyhetsbrev