Hur mycket fisk ska vi äta?

Publicerad 2 februari 2023

Något som kommer på tanken när man pratar om fisk är omega 3, vilket är ett viktigt ämne som vi människor behöver få i oss. Man kan dela in omega 3 i två olika kategorier, EPA och DHA. EPA bidrar till hjärtats funktion medan DHA bibehåller en normal hjärnfunktion.

Omega 3 är inte det enda som är bra med fisk, fisk innehåller en rad andra viktiga fetter, till exempel omättade fetter (Exempel). Fisk innehåller också olika näringsämnen som D-vitamin, E-vitamin och selen, ämnen som är viktiga för oss människor.

D-vitamin är ett superviktigt ämne för oss människor. Oftast får vi D-vitamin från solen men under vinterhalvåret så får blir vi mindre exponerade av solen vilket i sin tur leder till mindre D-vitamin. D-vitamin hjälper bland annat skelett och tänder att växa. D-vitamin hjälper även våra slemhinnor att bekämpa bakterier och virus.

Men vad händer med kroppen när man har brist på ett ämne? Kolla exempelvis på selen, vid brist av det kommer människan känna sig trött, få försämrat minne och ha svårt att koncentrera sig. Men kanske det viktigaste man får även försvagat immunförsvar, vilket i sin tur leder till att man blir lättare sjuk.

Så ät mer fisk!

 

Recept

https://www.ica.se/recept/kramig-lax-med-soltorkade-tomater-och-vita-bonor-729680/

https://www.ica.se/recept/lysande-gul-fiskgryta-1677/

https://www.ica.se/recept/laxfile-i-ugn-med-citron-724126/

https://www.ica.se/recept/panerad-torsk-med-skolans-fisksas-729344/

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mobbning
Se Sommarsmart 2023 i efterhand

Missade du webbinariet? Oroa dig inte! Du har fortfarande chansen att ta del av denna värdefulla information. Vi har beslutat att låta webbinariet vara tillgängligt i efterhand här, under hela sommaren.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer
Hälsa
Är det farligt med energidryck? 

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev