Hem FORSKNING Internationellt Erasmus-projekt ska ge bättre trivsel och hälsa i svensk skola

Internationellt Erasmus-projekt ska ge bättre trivsel och hälsa i svensk skola

Publicerat av: Redaktionen

Elever och personal i 48 högstadieskolor i Sverige, Tyskland, Slovenien och Kroatien kommer att få pröva en helt ny modell som ska leda till att färre elever drabbas av psykisk ohälsa i framtiden.

Mittuniversitetet leder arbetet som ska utmynna i ett utbildningsprogram som alla skolor får ta del av utan kostnad.

Internationellt Erasmus-projekt ska ge bättre trivsel och hälsa i svensk skola

Nyligen presenterades en rapport från Folkhälsomyndigheten som bland annat visar att den psykiska ohälsan bland 13- och 15-åringar fördubblats under perioden 1985-2014.

EU-projektet HAND i HAND ska ge råd om förändrade arbetssätt i skolan för ökad trivsel och bättre hälsa bland elever.

– Arbetet för att förbättra elevernas trivsel och hälsa är en nyckelfråga för svensk skola.

Siffrorna som visar på ohälsan bland ungdomar är alarmerande och målet med vårt projekt är att bidra till att vända trenden, säger Maria Rasmusson, forskare vid Mittuniversitetet och projektledare för HAND i HAND.

Forskare från Mittuniversitetet samarbetar med forskare i Danmark, Kroatien, Slovenien och Tyskland för att ta fram program som stärker social och emotionell kompetens för att öka trivseln och förbättra elevernas hälsa. Inom ramen för projektet finns ett särskilt program för elever och ett program för lärare. Även rektorer och personal inom elevhälsan deltar i en kortare version av lärarprogrammet.

Programmen med instruktioner, övningar och videofilmer kommer att bli tillgängliga på projektets webbplats på flera europeiska språk, utan kostnad.

– Elever med god socioemotionell kompetens har bättre utbildningsresultat, positivare självbild och bättre psykisk hälsa. De är mer aktiva i klassrummet, uttrycker sina åsikter och synpunkter tydligt. De respekterar andra personers åsikter och har goda relationer till klasskamrater och skolpersonal, säger Maria Rasmusson.

I Sverige är det 12 skolor i Västernorrland, Jämtland och Hälsingland som deltar med varsin klass i årskurs 8. Projektet syftar också till att stärka elevers och lärares förmåga att skapa en inkluderande miljö i skolan.

– I dagens skola finns elever från många kulturer och om vi visar varandra respekt och öppenhet kan vi berika varandra. Elever och lärare kommer att få göra övningar som fokuserar på att skapa goda relationer, öka självkännedom, hantera stress och öka tolerans, säger Magnus Oskarsson, forskare på Mittuniversitetet.

Resultatet från utvärderingen av HAND i HAND-programmen ska bland annat leda till rekommendationer till förändrade arbetssätt i skolan där man tar hänsyn till varje deltagarlands specifika särdrag. HAND i HAND är ett EU-projekt inom programmet Erasmus+ och pågår mellan mars 2017 och februari 2020. Mittuniversitetet är svensk partner i projektet, som i Sverige omsätter 5,6 miljoner under tre år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>