Aktiv skola tipsar: Allt fler barn och unga söker hjälp för ätstörning!

Publicerad 20 december 2022

Handbok om hälsaÄtstörning är det tillstånd som ökat mest bland unga och barn! Enligt överläkaren Ulf Wallin så börjar man märka problemen under mellanstadiet. Den yngsta anorexipatienten han har behandlat var sju år! Sedan 2011 så har antalet bland flickor och kvinnor i åldrarna 11 till 24 fördubblats enligt en kartläggning i Region Stockholm.

Bantning är den största riskfaktorn för anorexi. Ulf Wallin menar att det finns en sexualisering som gör att flickor i yngre ålder vill anpassa sig till något slags kvinnlighet långt före puberteten.

9 av 10 är tjejer som får ätstörningar men det ser annorlunda ut när det kommer till diagnosen arfid. Där är hälften pojkar, och siffran ser ut att öka bland unga killar.

Men Ulf Wallin tar även upp att familjeterapi ger goda resultat, han påstår att de ger bäst resultat eftersom föräldrar skulbelägger sig själva och att sjukdomen orsakar stora påfrestningar för hela familjen.

Vi på Aktiv Skola ser mycket allvarligt på detta, vi vet att sociala medier kan skapa en skev ideal bild och vi vet att ätstörning är något som blir mer och mer allvarligt på sistone. Vi vill att fler föräldrar ska uppmärksamma detta bland sina barn och se över situationen och göra allt man för att åtgärda och hjälpa barnen!

 

Läs mer här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mobbning
Se Sommarsmart 2023 i efterhand

Missade du webbinariet? Oroa dig inte! Du har fortfarande chansen att ta del av denna värdefulla information. Vi har beslutat att låta webbinariet vara tillgängligt i efterhand här, under hela sommaren.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer
Hälsa
Är det farligt med energidryck? 

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev