Aktiv skola tipsar: Dataspel och sociala medier kan leda till psykisk ohälsa hos unga

Publicerad 14 december 2022

Handbok om hälsaForskare vid Karolinska Institutet har sammanställt en studie om barns användning av sociala medier och dataspel. Att majoriteten av befolkningen lever en stor del av sina sociala liv på digitala plattformar är väl knappast en nyhet för någon, och studien ser närmare på konsekvenserna det kan ha för barn och unga.

Ett av de resultat man visar på är att hälften av alla tvååringar använder internet dagligen. Vilka konsekvenser det kommer att få vet vi inte än, vad vi vet är att unga lätt sugs in i den digitala världen och att det kan leda till att andra viktiga delar av livet blir lidande. Viktiga delar som exempelvis sömn, kost och träning – vilket i sin tur kan leda till depression, ångest och ätstörningar.

Men studien faststlår också att det digitala livet även kan ha en positiv inverkan på hälsan. Det kan vara ett sätt att få vänner och hålla kontakten med dem – något som man vet ökar vällbefinnandet och underlättar återhämtning efter stress till exempel.

Läs mer här.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mobbning
Se Sommarsmart 2023 i efterhand

Missade du webbinariet? Oroa dig inte! Du har fortfarande chansen att ta del av denna värdefulla information. Vi har beslutat att låta webbinariet vara tillgängligt i efterhand här, under hela sommaren.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer
Hälsa
Är det farligt med energidryck? 

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev