Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Publicerad 18 april 2023

Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst, visar en studie från Luleå Tekniska Universitet.

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går. Allt fler barn får skjuts till skolan av föräldrar eller andra närstående och knappt 20 procent av barn och unga är tillräckligt fysiskt aktiva. Det betyder att cirka 80 procent av alla barn och unga inte når upp till den rekommenderade mängden fysisk aktivitet.

Nu har forskare vid Luleå Tekniska Universitet och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) tagit fram ett förslag till en nationell rekommendation att barn bör ta sig till skolan genom att gå, cykla eller ta sig dit på ett annat aktivt sätt. Förslaget ligger till grund på en analys av hälsa, trafiksäkert, miljö och barns rörelsefrihet. Den utgår även från konventionen om barns rättigheter.

Forskarna som arbetar med projektet menar att det ska uppmana föräldrar att skjutsa barn i mindre utsträckning än vad de tidigare gjort. De vill att projektet ska vara en grund för att få upp barn och ungas fysiska aktivitet men de ser också att det ger en möjlighet för barnen att lära sig trafikmiljön bättre.

Anna-Karin Lindqvist, som är biträdande professor i fysioterapi på universitetet, säger att målet är att få till en normförändring och systemförändring som är bäst lämpat för barn och unga. Hon menar att detta projekt inte ska bara väcka skolor och politiker runt om i landet utan även föräldrar och uppmana de att få deras barn att ta sig till skolan på ett aktiv sätt för att fler förmågor ska förbättras.

 

Vad tycker ni, är det en bra idé?

 

Se vårt utbildningsmaterial här

Läs mer här!

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mobbning
Se Sommarsmart 2023 i efterhand

Missade du webbinariet? Oroa dig inte! Du har fortfarande chansen att ta del av denna värdefulla information. Vi har beslutat att låta webbinariet vara tillgängligt i efterhand här, under hela sommaren.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer
Hälsa
Är det farligt med energidryck? 

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein.

Läs mer
Hälsa
Rörelseförståelse – lika viktigt som att lära sig läsa och skriva!

Idag vet vi att regelbunden fysisk aktivitet är en av grundstenarna för en god hälsa. Vi ser också att fysisk aktivitet har positiva effekter på hjärnans kognitiva funktioner.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev