Blev den nya lagen bra?

Publicerad 8 maj 2023

För fem år sedan släppte regeringen en lag som skulle göra det enklare att sätta dit den som sprider hämndporr, men den senaste statistiken visar att bara en procent av de som anmäls lagförs.

Den nya lagen om olaga integritetsintrång kom 2018 och skulle göra det lättare att lagföra de som utsätter folk för hämndporr, detta efter att den tidigare lagen inte räckte till. Den tidigare lagen krävde att offrets anseende ska ha påverkats, vilket var svårt att bevisa när det handlade om hämndbrott. Problemet är att efter fem år så ser man knappt något skillnad på statistiken. Av totalt 1876 fall så dömdes endast 27 personer vilket är strax över 1%.

Ängla Pändel som är advokat menar att det är anonymiteten som är det svåraste. Hon säger att den åtalade oftast kan peka på att den har blivit hackad och då måste man göra en sannolikhetsbedömning och kolla om det är sannolikt att någon annan har gjort det. Hon uppmanar att alla som har blivit utsatta för hämndporr ska anmäla brottet, för bara då kan samhället förstå hur stort detta problem är.

David Nyström, som arbetar med polisen med brott i nära relationer, lyfter fram det positiva med utredningsmöjligheterna. De större bolagen som Meta, Snapchat med flera har blivit bättre på att lämna ut information om misstänkta användare, speciellt om det rör unga målsägande. Han menar att det är en myt att sociala medier inte lämnar ut information utan att de är behjälpliga och rätt snabba. Han tycker även att de som har blivit utsatta för brottet ska ta skärmdumpar på konversationer som polisen och åklagaren kan använda som bevismaterial.

Vad tycker du är 1% för lite eller är det bra?

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer
Grooming
Podd - Sommar & Vinter i P1 - Ulrika Rogland!

Ulrika Rogland var en av Sveriges främsta åklagare. Hon har hjälpt flera hundra barn som blivit utsatta för flera hemska brott, bland annat sexuellt utnyttjande på nätet, något som vi på Aktiv Skola arbetar mycket emot.

Läs mer
Grooming
Poddtips - Lise Tamm - Sommar i P1.

Patrik Jensen-Sahlström är förundersökningsledare och jobbar på Stockholmspolisens grooming-grupp med att stoppa nätpedofiler. I detta avsnitt får vi höra hur hans grupp arbetar för att stoppa personer på nätet som försöker komma åt unga barn.

Läs mer
Grooming
Poddtips - Hur stoppar man nätpedofiler? - Polisen Patrik Jensen-Sahlström

Patrik Jensen-Sahlström är förundersökningsledare och jobbar på Stockholmspolisens grooming-grupp med att stoppa nätpedofiler. I detta avsnitt får vi höra hur hans grupp arbetar för att stoppa personer på nätet som försöker komma åt unga barn.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev