Erik Hellmén

Hälsoexpert

Erik Hellmén har hela sitt yrkesliv ägnat sig åt människors hälsa och välmående inom ANDT, kost och träning. Han har bland annat arbetat åt En Rökfri Generation, Örebro Läns Landsting och som projektledare för en rad olika hälsoprojekt. Han har även skrivit flera utbildningsmaterial inom samma frågor. Erik har en gedigen akademisk bakgrund inom pedagogik, fysiologi, humanbiologi, näringslära och ANDT.

Vad gör du i Aktiv Skola?
– Jag vill öka intresset för hälsofrågan. Jag vill också väcka intresset tidigt, för ju äldre man blir desto svårare är det att ändra sina vanor. Problemet i dag är att hälsan ofta negligeras, annat kommer före och trots att kost och hälsa påverkar studieresultat och stimulerar inlärningsprocessen prioriteras det lågt. Jag vet att kunskapsnivåerna skiljer sig och tyvärr har många fortfarande en konstig bild av mat. Jag kommer att ta fram bra och tillämpade material som är lätta att jobba med och som integrerar över olika ämnesområden.

Vad tycker du att man kan göra i dag för att den svenska skolan ska bli bättre?
– Med mindre klasser och fler lärare skulle alla elevers behov kunna tillgodoses. Dessutom är det viktigt att höja statusen på läraryrket och ge lärare större möjligheter till regelbunden vidareutbildning och kompetenshöjning. 

Hade du någon favoritlärare i skolan?
– Min klasslärare Tore som jag hade under mellanstadiet tyckte jag mycket om. Han var en jordnära och rolig person som alltid hittade på skojiga upptåg.

Kontakt